Hledáte jednoduchý, ale přitom elegantní pokrm? Vyzkoušejte naši verzi špaget Bolognese připravenou z čerstvých rajčat a speciální směsí koření. Tento recept kombinuje šťavnatost čerstvého hovězího masa, voňavost česneku a lahodnou chuť rajčat, které jsou doplněné vyváženou směsí koření Boloňka. Přidejte k tomu nastrouhaný parmazán a čerstvou bazalku a máte jídlo, které chutná stejně dobře, jak vypadá!
Ingredience
400 g špaget
500 g mletého hovězího masa
1 cibule
2 stroužky česneku
6 větších zralých rajčat
2 lžíce olivového oleje
50 g nastrouhaného parmazánu
směs koření Boloňka od Maminčina koření
čerstvá bazalka na ozdobu
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
Špagety vložte do osolené vroucí vody a vařte dle návodu na obalu, obvykle 8–10 minut. Hotové těstoviny sceďte, ale ponechejte si trochu vody z vaření pro případné zjemnění omáčky. Špagety pokapejte trochou olivového oleje, aby se neslepily, a dejte stranou.
Na hlubší pánvi zahřejte olivový olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Restujte ji na středním plameni asi 5 minut, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Poté přidejte nasekaný česnek a restujte další 2 minuty, aby se uvolnila jeho vůně.
Do pánve přidejte mleté hovězí maso. Smažte jej za stálého míchání, dokud nezíská hnědou barvu a nezačne se oddělovat na drobné kousky. Tento krok trvá přibližně 7–10 minut. Pokud maso pustí hodně šťávy, nechte ji odpařit, aby omáčka nebyla příliš řídká.
Rajčata nejprve spařte – nařízněte jejich spodní část do kříže a ponořte je na minutu do vroucí vody. Poté je přendejte do ledové vody a snadno sloupněte slupku. Nakrájejte na menší kousky a přidejte k opečenému masu. Nechte probublávat, dokud se rajčata nerozvaří a nezískají krémovou strukturu.
Přidejte směs koření Boloňka, která dodá omáčce autentickou italskou chuť. Podle chuti osolte a opepřete. Vařte dalších 10–15 minut, dokud se omáčka nezredukuje a nepropojí chutě.
Hotové špagety smíchejte s připravenou omáčkou a případně přidejte trochu vody z vaření těstovin, pokud je omáčka příliš hustá. Na talíři posypte nastrouhaným parmazánem a ozdobte čerstvými lístky bazalky.
Přejeme dobrou chuť!
Náš tip
Chcete-li omáčku ještě více zjemnit, přidejte lžíci másla těsně před koncem vaření. Naopak, pro lehce pikantní verzi přimíchejte špetku chilli vloček.